De geschiedenis van de boor

Tegenwoordig is een boormachine niet meer weg te denken in de kluswereld. Van het boren van een gat in de muur om uw nieuwste schilderij op te hangen tot het doorboren van een blok beton, de boormachine kan het allemaal. Maar hoe is dit product uitgegroeid tot een van de meeste gebruikte apparaten ter wereld. Hieronder leest u daar meer over. 

Eerste boor 

De eerste vorm van boren ontstond in al in 4000 v. Christus in Egypte. De Egyptenaren maakten gebruik van een stok bevestigd op een vuursteen. Geïnspireerd op de Egyptenaren, ontwikkelde Leonardo Da Vinci in 1430 zijn eigen boormachine In. het begin van de 19e eeuw werd de spiraalboor uitgevonden, die behalve een klein aantal wijzigen nog steeds wordt gebruikt voor het boren van gaten. 

Verandering van inhoud 

In de twee wereldoorlogen die na de 19e eeuw volgden, veranderde niet alleen de vorm en de materiaalinhoud van de boor. Ook de nauwkeurigheid waarmee een boor door materialen moest boren werd vergroot. Door de twee wereldoorlogen was er echter telkens een tekort aan wolfraam. Door dit tekort ging men experimenten met molybdeen, wat leidde tot boren zoals wij die tegenwoordig kennen. 

Een belangrijke bijdrage 

NASA, een Amerikaanse ruimtevaart maatschappij merkte dat het bij onderzoek in de ruimte veel specialistisch materiaal nodig had om het ruimteschip te onderhouden. Bovendien moest er op de maan door gesteente kunnen worden geboord. Dit was echt makkelijker gezegd dan gedaan. Er waren in de jaren zestig alleen maar boormachines met snoeren beschikbaar. Doordat de astronauten op de maan, lange afstanden moesten afleggen, was het niet bepaald handig als astronauten snoeren mee moesten trekken. Daarom schakelde NASA de hulp van Black & Decker in. Dit is was in die tijd niet zomaar een bedrijf. Black & Decker was namelijk het eerste bedrijf dat pistoolgreep voor boormachines had ontwikkeld. Ook ontwikkelde ze naast de pistoolgreep, een op accu’s gedreven boormachine. De accu was jammer genoeg niet alleen te zwaar, maar de accu ging ook te snel op. In opdracht van NASA werd dit soort boormachines lichter gemaakt. Ook de accu’s gingen na de nieuwe ontwikkelingen langer mee. De eerste accuboormachine was een feit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *