Deurenweb

Tips voor interieur in huis

Deurenweb
Blog

Deurscharnieren

Deurscharnieren kiezen, monteren en onderhouden
Deurscharnieren, we horen er eigenlijk niet heel veel over en hebben hiermee ook niet vaak te maken. Toch zijn ze voor ons allen van onschatbare waarde. Een deurscharnier wordt iedere dag veelvuldig gebruikt en er zijn zeer diverse mogelijkheden ontstaan. Leer daarom meer over de mogelijkheden van deurscharnieren en hoe u deze moet monteren.

Deurscharnieren kiezen

Ook een deurscharnier behoort tot een van de decoraties in onze woning. Daarom zijn er inmiddels diverse soorten op de markt gekomen waaronder ook vrijwel onzichtbare opties, zoals een inboor scharnier. Daarnaast zijn er natuurlijk nog andere belangrijke zaken waaraan we moeten denken bij het kiezen van een scharnier. Denk maar eens aan de openingsrichting, de wijze waarop deze wordt bevestigd, de kwaliteit en daarmee ook de hardheid van de drager waarop het scharnier bevestigd zal worden, de deurwijdte en tot slot de bestemming van de deurscharnier. Het laatste onderdeel bestaat uit het kiezen van het aantal scharnieren per deur. Hierbij dient men rekening te houden met een afstand van 60 cm tussen ieder draaipunt van de deur.

Welke soorten deurscharnieren zijn er?

Een deurscharnier zal door de werking van het scharnier geopend worden. Dit scharnier wordt daarom ook wel eens aangegeven met het woord paumelles. Het onderdeel bestaat uit twee stukken. Het ene hiervan zal op de deur worden bevestigd, terwijl de andere zijde op het deurkozijn wordt gemonteerd. In het geval van de traditionele variant zal daardoor enkel nog de knoop zichtbaar zijn. Kiest u voor de bestaande scharnieren, dan bestaat deze ook uit twee delen die met behulp van een complex mechanisme met elkaar verbonden zijn. Hierbij zijn eigenlijk twee grote groepen te onderscheiden. Bestaande uit de opzet scharnieren en de onzichtbare deurscharnieren.

Deurscharnieren
Deurscharnieren hebben erg veel invloed op het gemak van het openen en sluiten van de deur. Is uw deur al aan nieuwe scharnieren toe?

Hoe monteer je een deurscharnier?

Voor een langdurig gebruik van scharnieren is een juiste montage van groot belang. Het deurgewicht is daarom enkel een belangrijke factor wanneer de scharnieren in een lijn zijn gemonteerd en er sprake is van een lichte draai. Maak daarom gebruik van schroeven die een minimale lengte van 45 mm hebben. Mocht je gebruik willen maken van een schroeven draaimachine, geef dan altijd de aanslag van de schroef aan. Het is namelijk van groot belang dat de schroef niet gaat tollen. Er is dus maar een goede montagewijze te noemen. Dit wordt uitgevoerd door het scharnier in te frezen door gebruik te maken van een mal of door het scharnier uit te krozen. Enkel op deze zal de diepte altijd gelijkmatig blijven. Mocht je het met de hand willen uithakken, dan dit niet mogelijk. Daarnaast zal de garantie van de fabrikant hierdoor komen te vervallen.

Hoe moet je deurscharnieren onderhouden?

Geen van alle scharnieren mag worden gesmeerd, tenzij hiervoor specifieke voorschriften zijn opgesteld door de fabrikant. Hierbij moet de fabrikant echter wel duidelijk aangeven wel smeermiddel daarvoor gebruikt moet worden. Het insmeren van deurscharnieren met olie trekt namelijk zand, vuil en stof juist aan waardoor de nadelen nog groter worden. Mocht je toch de scharnieren willen schoonmaken, maak dan gebruik van siliconenvet of kogellagervet die een lage viscositeit heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *