Het zelf maken van een houten deur

Hout is een prachtig materiaal, dat al sinds mensenheugenis wordt gebruikt. Voor verwarming, maar ook voor het vervaardigen van allerlei handige voorwerpen en voor de bouw van hutten en huizen. Als je goed naar hout kijkt, kun je zien hoe het je een verhaal vertelt. Elke nerf, elke jaarring of knoest heeft zijn eigen ontstaansgeschiedenis, hout is nu eenmaal een prachtig, levend materiaal.

Zelf maken

Wie zelf voorwerpen wil maken, of aan constructiewerk doet, zal vaak op hout uitkomen. Hout heeft dan ook flinke voordelen. Daar is de natuurlijke uitstraling, maar daarnaast is hout sterk, stevig en flexibel. Het laat zich vrij eenvoudig verwerken en op de juiste maat maken. En ook dat is een goede verklaring van de populariteit van hout. Zo kan je bijvoorbeeld – wanneer je erg handig bent – zelf een houten deur maken.

Diverse soorten

Er zijn heel wat verschillende boomsoorten, en ieder levert zijn eigen soort hout op. Er zijn grote verschillen in hardheid, kleur en tekening. Sommige houtsoorten lenen zich uitstekend voor verwerking in objecten die buiten blijven, veel zachtere houtsoorten zijn weer beter geschikt voor verwerking binnenshuis. Let wel: zorg ervoor dat je de houten deur goed inwast, en vervolgens verft.

Houthandel

Om zeker te weten dat je de geschikte soort uitzoekt, is het verstandig bij de houthandel in Deventer navraag te doen. Daar weten ze alles van hout, de wijze van verwerking ervan en de plaatsen waar bepaalde houtsoorten juist wel of zeker niet gebruikt kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *