Hier moet je rekening mee houden bij vloercoating

Wie een vloer in de epoxy vloercoating gaat zetten, weet zich verzekerd van een ingreep die de vloer er weer als nieuw zal doen uitzien. Een vloer die opnieuw in de coating is gezet, ziet er niet alleen goed uit, maar is ook weer helemaal beschermd tegen schade of chemische stoffen die het mogelijk konden beschadigen. Maar wie de vloer goed in de coating wil zetten, moet zich wel goed voorbereiden. En hoe beter die voorbereiding verloopt, hoe beter de coating zijn werk zal doen.

 

Maak de vloer vuil- en stofvrij

Voordat je ook maar denkt aan het aanbrengen van vloercoating, ga je eerst aan de slag met het vuil- en stofvrij maken van de vloer. En hiermee bedoelen we niet een simpel stofzuigertje, maar echt goed en grondig werk. Een uitgebreide behandeling met de stofzuiger, gevolgd door een minstens zo grondige behandeling met een dweil. Op die manier weet je namelijk zeker dat de vloer volledig schoongemaakt is en er niet verdwaalde vuiltjes of stofjes achterblijven, die de coating kunnen afstoten. Want dat is het hele probleem; coating hecht zich niet goed aan de vloer als de vloer stof of vuil bevat. De vloer moet brandschoon zijn om het optimale uit de coating te halen. Elk stofje zorgt dat de vloer op die plek een klein beetje minder perfect. ‘Een goede voorbereiding is het halve werk’ gaat hier zeker op. En het schoonmaken van de vloer is overigens niet alles wat je vooraf dient te doen.

 

Verwijder oneffenheden en maak de vloer egaal

Een egale vloer is een vriendelijke omgeving voor epoxy vloercoating. Daarom is het – na of voor het schoonmaken, wat je wil – zeer belangrijk dat je de vloer zo egaal mogelijk maakt. Oneffenheden moeten zoveel mogelijk verwijderd worden, omdat de vloer alleen optimaal in de coating gezet kan worden als deze helemaal egaal is. Dus kom je kleine bobbeltjes tegen, of kleine beschadigingen, zorg er dan voor dat deze gladgestreken worden voordat je de coating pakt. Het is een uitgebreid klusje, maar op die manier heb je straks wel een coating die lang blijft zitten en zijn werk doet zoals het is bedoeld. Heb je eenmaal de vloer helemaal geprepareerd voor de coating, dan kan je deze aanbrengen.

 

Breng de coating aan

Het aanbrengen van de coating is de volgende stap. De coating kan in alle rust evenredig over de vloer aangebracht worden, zodat de vloer overal evenveel coating krijgt. Doe ook dit klusje geduldig en met de nodige zorg. Immers; als de coating hard wordt, kan je niet meer zo makkelijk eventuele oneffenheden wegnemen. Zie je luchtbubbeltjes, prik deze dan zo snel mogelijk leeg, zodat ze straks niet in een verharde vloercoating te zien zijn.

Stofzuiger
Stofzuiger voor de vloer.

Laat de vloer drogen

Vervolgens is het tijd om de vloer rustig te laten drogen. Dit proces kan wel een weekje duren, al kan je vaak na 24 uur al wel op de sokken over de vloer lopen. Maar voordat je de vloer echt weer zoals altijd in gebruik kan nemen, is het verstandig om een paar dagen te wachten. Eenmaal uitgehard, heb je een vloer die weer helemaal bestand is tegen de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *